TIMELAPSE

Ikuisuus projekti


Timelapse- projekti sai alkunsa vuoden 2018 elokuussa ja ajoittuu loppuvaan kesään, syksyyn ja alkavaan talveen. Tarkkoja päivämääriä en nyt tähän hätään saa kun kirjoitan tätä tekstiä, mutta projektilla oli tarkoitus saada syksyn värit videolle.

Kuvauspäivät oli satunnaisia, mutta tähtäsin kuvaamaan kaksi kertaa viikossa, niin pitkään kun kamerassa ja läppärissä riitti akkua per päivä. Tietty piti huomioida säätilanne, vaikka pari sateista päivää päätyikin videolle. Kamerana toimi 10 vuotta vanha Nikon D60, joka otti kuvia 4 sekunnin välein. Kuvat siirtyivät läppärille, josta läppäri lähetti ne Wifin kautta kotipalvelimelle.

Projektilla halusin oppia käyttämään järjestelmäkameraa ja saada luotua still- kuvista videon. Kuvia kertyi kaiken kaikkiaan yli 40 000 (220Gb), mutta useamman kuvan jouduin poistamaan koska ne oli heilahtaneita (mul ei oo tripodii...). Ensimmäisen testivideon (noin. 4kk matskua) kokosin Blender nimisellä ohjelmalla ja renderöin sitä noin 5-10 tuntia putkeen. Video oli 4K resoluutiolla, 60fps ja täysin häviämättömällä .mp4 formaatilla. Videosta tuli noin 100Gb kokoinen ja sitä kesti ikuisuus ladata YouTubeen omalla netillä. :D

"Finaalivideo" sai kuitenkin paljon lisäystä, vaikka siitä ei ihan täydellinen syntynyt (kiitos Mediakylpylän koneiden tai oman typeryyden). Jouduin vaihtamaan Blenderin käytön Adobe Premiereen, koska tuli mutkia matkaan. Videolle laitoin omatekemät musiikit (perus FL Studio samplettelyä, älkää välittäkö), tein fade in & out musiikille, että videolle ja koitin tehdä värimäärittelyitä. Videokin lyhentyi alkuperäisestä 7 minuutin pituudesta 3 minuuttiin ja kokoa videolle kertyi 40-50 gigaa. Video on kuitenkin 4K resoluutiolla, 60fps, mutta en löytänyt Adobe Premierestä häviämätöntä export mahdollisuutta, joten videon laatua on hieman kompressoitu.